Foto: SVT/TT

Förhöret avslöjade polisens hemliga chattgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal poliser inom ingripandeverksamheten (IGV) i Norrköping har en hemlig chattgrupp i Whatsapp. I den kan lediga poliser tipsa kollegor som är i tjänst om de ser något misstänkt.

Det avslöjas i ett förhör med en polis som finns med i utredningen av gängmorden i Norrköping.

Enligt experter kan det innebära både en säkerhetsrisk och att man bryter mot lagen.

Polisen som förhördes var ledig på kvällen den 4 december 2020 och befann sig på restaurang Stadsvakten samtidigt som de två män – en 39-åring och en 45-åring – som senare på natten sköts till döds utanför nattklubben Hugo.

39-åringen var en ledargestalt i ett kriminellt gäng och levde under dödshot. Bland gästerna på restaurangen rör sig också en 28-årig man som nu är en av de som åtalas för gängmorden. Han ska enligt polisutredningen ha kommunicerat med skyttarna via en Encrochat-telefon.

Gängmorden i Norrköping

93 poliser i chattgruppen

Inne på Stadsvakten känner polisen igen 39-åringen och observerar att han går på toaletten flera gånger. Efter toalettbesöken ”drar han sig i näsan med händerna”, säger polisen i förhöret.

Vid klockan 23.44 skriver polisen till kollegorna i en Whatsapp-grupp för att se om någon från IGV kunde göra en kontroll på 39-åringen och hans sällskap.

”Vad är det för Whatsapp-grupp?”, frågar förhörsledaren.

Polisen beskriver då att det är en gemensam chattgrupp på IGV som 93 poliser är anslutna till och som administreras av gruppcheferna.

Polischefen: ”Jag vet att det finns”

När SVT frågar erfarna kriminalreportrar och jurister runt om i landet så har ingen av dem hört talas om något liknande. Flera menar att om poliser under arbetstid kommunicerar i telefonappar som ligger utanför myndighetens kontroll kan det både innebära en säkerhetsrisk och röra sig om lagbrott.

För polisledningen i Norrköping är uppgifterna om chattgruppen ingen nyhet.

– Jag vet att det finns, och framförallt att det har funnits sådana här chattgrupper, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Vad säger polisens reglemente om det?

– När det sker på en liknande plattform som den här så får vi inte dela skyddsvärd information som kan vara till men för polismyndigheten eller den enskilde.

Och om så sker, hur hanterar ni det då?

– Då hanterar vi det internt, enligt de rutiner vi har.

Polisens ingripandeverksamhet (även kallad yttre tjänst)

Som polis i yttre tjänst arbetar man ofta med utredningsåtgärder som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag.

Andra vanliga arbetsuppgifter:

  • Närvara vid större evenemang, exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter.
  • Utreda ärenden där personer gripits på bar gärning för stöld eller snatteri i butik eller varuhus.
  • Trafikkontroller.
  • Omhänderta påverkade personer.
  • Hantera våldsamma familjesituationer.
  • Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet