Ronald Malmkvist, kommissarie vid polisregion Östs underättelsetjänst. Foto: Axel Brantemo/SVT

Polisens kartläggning: 500 nätverkskriminella i Östergötland

Publicerad

Mc-gäng, klaner och bostadsområdesgäng, alla är de aktiva i Östergötland. Enligt polisens kartläggning finns det sammanlagt runt 500 nätverkskriminella i Östergötland – flest i Linköping och Norrköping.

–Jag vill inte säga att det har minskat, säger Ronald Malmkvist, kommissarie vid polisens kriminalunderrättelsetjänst.

Den organiserade brottsligheten i Östergötland har i år fått nytt ljus på sig i och med den stora gängrättegången efter gängmorden i Norrköping. En stor del av bevisningen byggde då på det krypterade chattverktyget Encrochat – som gav en unik inblick i de kriminellas vardag.

Som i de flesta kriminella sammanhang kretsar mycket kring narkotikahandeln, så även i Östergötland. Enligt Ronald Malmkvist som är kommissarie vid polisens kriminalunderättelsetjänst finns det idag omkring 500 nätverkskriminella individer i Östergötland idag.

– Det finns ett flertal nätverk. Det är allt från märkesklubbar till nätverk inom bostadsområden, säger han.

Mc-gäng har nedtonad roll

De senaste åren har det varit relativt tyst kring de etablerade stora mc-gängen eller så kallade enprocents-gängen i Östergötland. Men enligt Ronald Malmkvist är de i högsta grad aktiva.

– De är aktiva absolut, fast just nu har de en mer nedtonad roll, säger han, men vill inte gå in på exakt vilka mc-gäng som är aktiva här.

Hör mer om den organiserade brottsligheten i Östergötland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.