Många vänner på sociala medier kan ge fördelar. Foto: TT

Poliser utbildas i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga kommunicerar via sina mobiler för att utföra kriminella handlingar. I dag anordnade Bildningsförbundet i Östergötland en kurs för polisen om hur sociala medier fungerar.

Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat och Kik. Ja, utvecklingen av nya tjänster går fort inom de sociala medierna och polisen hinner inte alltid med.

– Vi ligger ju efter ungdomarna. Jag är ju över fyrtio år och har inte samma teknikkänsla som mina barn eller de som är tio, femton år i dag. Vi måste försöka hålla oss ajour med vad som händer, annars tappar vi mark i utredningsarbetet, säger Mattias Granqvist, kriminalinspektör vid polisen i Linköping.

Medier

Organiserar upplopp

De senaste åren har det varit oroligheter i flera områden runt om i Sverige. Och det var under upploppen i Stockholmsförorten Husby som polisen märkte att kommunikationen mellan de inblandade ungdomarna främst skedde via sociala medier.

Även i stadsdelen Skäggetorp i Linköping har sociala medier används för att organisera stenkastning och bränder. Och om polisen förstår hur ungdomarna kommunicerar, kan det leda till nya möjligheter.

– När det gäller sociala medier är det ju så vi lämnar ju spår efter oss och det är en stor möjlighet för polisen att i efterhand ta fram sånt. Även det som är raderat kan man få fram i många fall. Det kan vara en bra bevisning för utredning av ett brott, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Bristande kunskaper

Ett femtiootal poliser lyssnade på ledande experter inom den senaste tekniken och fick handfasta tips på hur man kan komma åt brottslighet på de digitala plattformarna. Och utbildning behövs, då många poliser har bristande kunskap inom det här området.

– Sociala medier är väl något av de områden som utvecklas snabbast och det är klart att alla poliser ligger inte i framkant när det gäller det här. Vi kan absolut bli bättre och det jobbar vi för idag, säger Thomas Agnevik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet