Foto: SVT

Lyckad polisinsats mot spritbussar

Uppdaterad
Publicerad

Östgötapolisens satsning ”Bus Stop” har varit framgångsrik. Idag inleds rättegången mot en 52-årig man som misstänks ha smugglat och sålt stora mängder alkohol till ungdomar.

Det börjar på morgonen med att en buss rullar söderut mot Tyskland. I norra Tyskland, inte långt från färjeläget i Puttgarden, handlas det alkohol i stora mängder. Senare på dagen går bussen norrut igen på E4:an genom Sverige.

Vid fem tillfällen har bussar med alkohol från Tyskland stoppats. Totalt har Östgötapolisen beslagtagit hela 20 ton alkohol de senaste månaderna.

Ny metod

– Polisen stoppar de här bussarna och kontrollerar alla människor som är ombord. Då finns det mycket alkohol som ingen gör eller kan göra anspråk på för det är såna stora mängder, säger Joakim Stenman vid Polisen Östergötland.

Transporterna misstänks ha pågått i flera år, men det är först i och med projektet ”Bus Stop” som polisen tror sig ha hittat en metod att få stopp på den illegala alkoholinförseln.

Projektet går ut på att tullen nere i Helsingborg och Malmö förvarnar polisen om att misstänkta bussar har passerat gränsen. Sedan stoppas bussarna någonstans längre norrut längs E4:an.

Ta bort lönsamheten

– Den här metoden som polisen använder är till för att störa den här verksamheten genom att ta mycket alkohol i beslag och på så vis förhoppningsvis störa ut den här sortens verksamhet, säger Joakim Stenman.

Det viktiga är alltså inte att få någon fälld för smuggling, utan att beslagta alkoholen så att det inte blir ekonomiskt lönsamt att smuggla.

Lite beroende på vilken sorts alkohol som finns i bussarna, kan det gå att tjäna upp till 200.000 kronor på en tur till Tyskland.

Ungdomsproblematik

Idag inleds rättegången mot en 52-åring som misstänks ha sålt alkohol från de aktuella bussarna till ungdomar runtom i Linköping. Det är en rättegång som välkomnas av de som jobbar med ungdomar.

– På ett sätt så spelar det inte så stor roll utifrån ungdomars situation var alkoholen kommer ifrån, för det är när det dricks som problemen uppstår i ungdomsvärlden. Men ju bättre tillgänglighet desto större problem, säger fältsekreteraren Daniel Lamberth.

Systembolagets försäljning ökade

En pikant detalj är att under en vecka i februari, alltså efter polisens beslag av bussalkoholen, så ökade försäljningen med 10 procent i en Systembolagsbutik i Linköping.

Naturligtvis är det statistiskt svårt att dra några slutsatser av bara en vecka, men den normala skillnaden i försäljning mellan olika veckor brukar ligga runt fem procent.

Se ett längre inslag senare här på webben och i kvällens sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.