Attityden och kulturen i samhället har påverkat menar regionpolischefen Ulrika Herbst. Foto: SVT / Polisen

Polisledningen svarar på kritiken om hoten

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten får kritik för att de inte gjort tillräckligt för sina anställdas säkerhet.

En av fyra poliser har utsatts för olagliga eller subtila påverkansförsök – enligt en färsk enkätundersökning med över 13 000 polisanställda. Under det senaste året har dessutom flera attacker riktats mot poliser i närheten eller inne i polishuset.

– De senaste åren har det hänt någonting högst påtagligt när det gäller kulturen och attityden i samhället. Det har blivit vanligare att den här typen av företeelser finns, kommenterar Ulrika Herbst, regionpolischef region Öst.

Polisförbundet är kritisk till utvecklingen och vill att myndigheten gör betydligt mer åt problemet än de hittills gjort.

Det här har ju inte kommit över en natt, varför har ni inte gjort mer tidigare?

– Man kan alltid vara efterklok och titta tillbaka, men i alla år som jag har varit en del av polismyndigheten – både den gamla och den nya organisationen – har de här frågorna varit aktuella under rubriken ”våra anställdas arbetsmiljö”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.