Polisregion Öst deltar i operation ”Rimfrost”

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Öst – där Östergötland, Sörmland och Jönköpings län ingår – deltar med personal i operation Rimfrost som ska arbeta mot gängvåldet i Malmö.

Operation Rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse och inleddes av Noa (Nationella operativa avdelningen) den 10 november efter den senaste tidens grova våldsdåd i Malmö. Operationen kallas Rimfrost och kommer att pågå i sex månader.

Polisregion Öst bidrar med resurser till operationen, men hur många poliser det rör sig om och vilken kompetens dessa har vill man inte kommentera.

– Vi deltar, men vill inte avslöja vår förmåga. Man kan säga att vi hjälps åt i polissverige, säger Susanne Karlsson, kommunikatör vid polisregion Öst.

En nationell särskild händelse kan utlysas vid exceptionella händelser och innebär att polisen får särskilda befogenheter och resurser för att hantera situationen.

Operation Rimfrosts mål

  • Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. 
  • Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.
  • Öka beslagen av vapen och sprängämnen.
  • Öka tryggheten hos allmänheten.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.