Polisutredaren: ”En råhet jag inte är van vid att se”

Uppdaterad
Publicerad

Igår åtalades sex män för inblandning i dubbelmordet utanför en nattklubb och Ingelstamordet. Lars-Inge Olsson, polisutredare vid grova brott i Norrköping, har fått en unik inblick i de kriminellas vardag – tack vare att de misstänkta använt Encrochat.

– Det som förvånar är deras hänsynslöshet och råhet. Att man pratar så öppet om att man ska mörda folk. Man bryr sig inte om andras människoliv och det är en råhet jag inte är van vid att se, säger Lars-Inge Olsson till SVT Nyheter Öst.

I åtalet beskrivs morden som beställningsmord. Men i utredningen har man ännu inte kunnat ta reda på vem som velat se de tre männen döda.

Gängmorden i Norrköping

– Nej, det vet vi inte, säger Lars-Inge Olsson.

Har haft olika roller

Enligt Lars-Inge Olsson har de misstänkta männen ett stort kontaktnät i den kriminella miljön. Men man har inte kunnat fastslå om gärningspersonerna ingår i ett etablerat gäng.

– De har haft olika roller. En är planerare och bestämmer när och vad som ska göras. Sedan har vi två personer som utför brottet och en som lockar till sig offret, i alla fall på ärendet på Koppargatan, och en som förvarar vapnen, säger Lars-Inge Olsson.

Se Lars-Inge Olsson berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet