Efter vanvård – partier vill att avtalet sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm om grov vanvård på ett gruppboende för gravt funktionshindrade kräver nu Miljöpartiet att avtalet med vårdgivaren Omsorgsgruppen sägs upp och att kommunen tar över boendet.

Östnytt rapporterade igår om omfattande fall av vanvård på ett gruppboende i Linköping.

En vårdtagare dog ensam trots att personal avsatts för att vaka, andra har spänts fast i duschen, suttit i sin avföring en hel dag och glömts bort vid läggning.

Missförhållanden som lett till att kommunen nu granskar alla verksamheter som Omsorgsgruppen driver i Linköping.

”Skäl nog att häva avtalet”

Men det räcker inte, enligt Miljöpartiet, som vill att avtalet sägs upp.

– Vi har tagit del av underlaget och handlingarna bakom de är incidenterna och den omfattande vanvård som förekommit på det här gruppboendet och vi tycker det är så pass allvarligt så det är skäl nog att häva avtalet med den här vårdgivaren, säger Nils Hillerbrand (MP), gruppledare Miljöpartiet Linköping.

Miljöpartiet får nu också stöd av både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Hur allvarliga behöver bristerna vara för att man ska säga upp arbetet med en vårdgivare?

– Man kan inte säga generellt, för det kan ju variera lite beroende på vad som har hänt och vad det beror på. I det här fallet så handlar det ju om att gå igenom alla företagets boenden och skulle det visa sig att det här är något slags systemfel – alltså att vi i grunden inte har samma uppfattning om vad åtagandet är – då är ju avtalen ifrågasatta av omsorgsnämnden. Men där är vi inte nu, säger Linnéa Darell (FP), ordförande omsorgsnämnden i Linköping.

Fakta

Kommentarer från Linköpingspolitiker

Paul Lindvall (M)

– Vi stödjer omsorgsnämndens och Linnéa Darells åsikt. Självklart ska man vidta åtgärder och det tycker vi att man gjort i och med att man kräver att den här chefen som uppenbarligen misskött sig omplaceras eller avskedas samt att man ändrar sina rutiner.

– Sedan har vi ju tillsatt omsorgsgruppen för att den på sikt ska kunna följa upp verksamheterna bättre så att situationer likt den här inte ska uppstå igen.

Linnéa Darell (FP)

– Man kan inte säga generellt hur allvarliga bristerna behöver vara för att man ska säga upp avtalet. Det beror på omständigheter och vad som hänt. I det här fallet gäller det att gå igenom företagets alla boende och diskutera med högsta cheferna inom företagetskulle det visa sig att det är något sorts systemfel och att vi i grunden har olika uppfattning om vad åtagandet är – då är avtalet ifrågasatt av omsorgsnämnden, men där är vi inte nu.

Nils Hillerbrand (MP)

– Vi har tagit del av underlaget om den här vanvården och vi tycker att det räcker för att säga upp avtalet. Man kan inte lägga ansvaret på någon eller delar av personalen utan hela ledningen ska rimligtvis ställas till svars.

– Det är allvarlig i sig att vi i Linköpings kommun ser att det här kan hända och värre blir det om vi inte gör något.

Monica Ericsson (V)

– Det är väl självklart att man ska ta tillbaka gruppboendet. Utövarna får chans på chans på chans. Det är skattepengar det här handlar om och människor som ska vårdas. Det här är ett rent avtalsbrott.

Johan Karlsson (SD)

– Vi tycker att kommunen borde säga upp avtalet med det här gruppboendet med tanke på den grova vanvård som upptäckts. Därmed inte sagt att vi är emot privata vårdgivare som sådana. Det är vi inte.

Johan Lundgren (C)

– Att säga upp avtalet känns överilat. Däremot ska man se över och granska vårdgivaren för att se till att vården är tillfredsställande utifrån avtalet och därefter se vilken åtgärd som är lämplig. Allt med individen i fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.