Foto: Scanpix

Politiker och journalister hotas av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Hoten från den grova organiserade brottsligheten börjar bli ett hot demokratin, anser många.

– Hoten är en del för att gynna deras affärsverksamhet. De får sin vilja igenom allt för ofta, säger Charlotta Friborg, chefredaktör för Östgöta Correspondenten.

De senaste hoten mot tidningen och journalisterna kom tidigt i höstas när man skrivit om en polisrazzia mot ett skrotupplag kopplat till ett kriminellt gäng. Och det är när politiker och journalister trampar grov organiserat brottslighet på tårna som de allvarligaste hoten kommer.

Hells Angels i Eskilstuna

Det har Magnus Johansson, kommunalråd i Eskilstuna, också fått erfara.

– Framför allt är det när vi har stått upp mot Hells Angels, som sprider sig i Sverige. När vi har jobbat lokalt med det så har vi jobbat i bred samverkan och framför allt har hot riktats – och även skadegörelse i viss utsträckning – mot journalister, säger Magnus Johansson (MP), kommunalråd Eskilstuna.

Efter ett uteblivit utskänkningstillstånd eskalerade hoten både mot honom och en journalist på Eskilstuna-Kuriren, som bland annat fick sin bil sönderslagen. Händelser och hot som i båda fallen polisanmäldes, men som inte ledde till åtal eftersom brott inte kunnat styrkas.

Diskussion i riksdagen

Idag var Charlotta Friborg inbjuden till riksdagen för att berätta om hur tidningen hanterar hoten. Hennes recept är total öppenhet. Tystnaden som uppstår när någon hotas är skadlig, menar hon.

– Jag tror att genom att hyssja ner det så blir det svårare att stå upp mot det, säger hon.

Charlotta Friborg önskar också att demokratins författningsskydd, det vill säga Säpo, ville göra mera.

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.