Christoffer Bernsköld (S)

”Vårdpersonalen manipulerar inte statistiken”

Uppdaterad
Publicerad

Familjer till barn och ungdomar som söker sig BUP-kliniker runtom i Sverige rapporterar om väntetider på över ett år innan de får hjälp, men enligt statistiken har de flesta landsting en bra genomströmning av patienter.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) kritiserar att statistik och verklighet inte stämmer överens. Man menar att det handlar om en typ av fusk.

– Vi misstänker att man ger ett första samtal och säger att man har påbörjat utredning, trots att man inte har det. Det är egentligen fusk,säger Ing-Marie Wieselgren psykiater och ansvarig för psykiatrifrågor på SKL.

SVT granskar barnpsykiatrin

– Om man sätter en startpunkt som egentligen inte var en startpunkt på riktigt, då har man försökt manipulera siffrorna för att till exempel få sina pengar i vårdgarantin eller för att förbättra statistiken, säger Ing-Marie Wieselgren.

S-politiker: ”Väldigt hårt uttryckt”

– Jag tycker det är väldigt hårt att uttrycka sig som att vårdpersonal skulle välja att registrera på ett visst sätt för att manipulera statistiken. Jag tror däremot att man måste bli överens på professionell nivå om vad det är vi ska mäta och att vi fångar det som är viktigt. Det kanske är så att för vissa har detta inneburit att man påbörjat en behandling och för andra kanske man behövde göra mer, säger Christoffer Bernsköld (S), regionråd i Östergötland.

Ger gruppsamtal på grund av högt söktryck

BUP-kliniken i Linköping är en av de kliniker som tydligt märkt av det ökade trycket. 500 barn fler har sökt hjälp här januari-augusti 2016 jämfört med förra året.

– De här stora grupperna behöver få hjälp snabbt vilket tvingar oss att hitta nya arbetssätt som är effektivare, säger Roberto Felizia, verksamhetschef på BUP-kliniken i Linköping.

En av metoderna är gruppsamtal för att kunna ta emot fler. Här kan barn och föräldrar i grupp få generella råd i väntan på en barnutredning genomförd av psykolog och läkare dit väntetiden nu är omkring 1,5 år.

Roberto Felizia dementerar dock att han sagt att detta är ett sätt att leva upp till vårdgarantin.

– Vi friserar inte våra siffror och vårt fokus är att erbjuda vård så snabbt (och bra) som möjligt, inget annat skriver Roberto Felizia, verksamhetschef på BUP-kliniken i Linköping.

Vårdgaranti på 30 dagar

SVT Nyheter Öst har tidigare rapporterat om en vårdgaranti på 90 dagar i sammanhanget, men för BUP-patienter gäller en vårdgaranti på 30 dagar.

Regeringen har tidigare skärpt kraven för just  vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin. Högsta tillåtna väntetid ändrades då från 90 dagar till 30 dagar.

Det framgår dock inte av  den statistik som landstingen och regionerna publicerar på den gemensamma webbplatsen Väntetider i vården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barnpsykiatrin

Mer i ämnet