Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessika Eek (V) är bekymmrad över innehållet i mejlet. Foto: Mimmi Moberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fortsatt förtroende för smittskyddsläkaren efter upprörd debatt i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind har hamnat i blåsväder på sociala medier. Här svarar politikerna vad de anser om mejlet.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind skickade i september ett mejl till statsepidmiologen Anders Tegnell där hon bl a skriver att hon anser ” att vi ska fortsätta att ”utsätta” befolkningen för denna infektion i lagom dos.”

Mailet har väckt reaktioner i sociala medier där vissa kritiker anser att hon i och med formuleringen, medger att det finns en strategi om strävan mot så kallad flockimmunitet mot covid-19.

SVT Öst har pratat med politikerna i region Östergötland och den som reagerat starkast är Jessica Eek (V) i oppositionen, som du ser i videon ovan.

De övriga politikerna har svarat så här på frågan hur de ser på mejlet Britt Åkerlind skrev till Anders Tegnell.

Marie Morell (M) ordförande sjukvårdsdelegation SKR:
– Jag tycker det var en olycklig formulering. Det har Britt Åkerlind även sagt själv i efterhand och jag hoppas att det stämmer.

Kaisa Karro (S) majoritet:

– Britt har formulerat sig på ett olyckligt sätt och det är bra att hon nu pudlat och sagt att formuleringen var just olycklig.

Kerstin Sjöberg (C) majoritet:

– Det är bra att hon kommenterat mejlet i media och det var ett annat läge i september med få sjuka.

Anders Eksmo (KD) opposition:

– Jag instämmer i hennes egen slutsats att formuleringen kunde missförstås. Och i september var det ett helt annat läge. Men jag är förvånad att de inte förstod att kommer en värre våg två och tom tre.

Göran Hargestam (SD) opposition:

– Mycket märkligt uttalande, minst sagt. Men det är taget ur sin kontext och i sitt rätta sammanhang är det kanske inte så uppseendeväckande.

Alla politiker har fortsatt förtroende för smittskyddsläkare Britt Åkerlind, förutom Göran Hargestam (SD) som inte tagit ställning utan vill avvakta tills det utretts vad hon menade.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind har avböjt en intervju men skrivit ett uttalande till media.

”Det refererade mejlet skickades från mig i mitten av september förra året och är skrivet utifrån den situation vi då befann oss i.  Det är några rader tagna ur ett större sammanhang och i efterhand kan jag se att formuleringarna är olyckliga och kan uppfattas på ett annat sätt än vad jag avsåg när jag skrev dem.

Jag delar Folkhälsomyndighetens uppfattning om vilka åtgärder som behöver vidtas för att bekämpa pandemin.”

Britt Åkerlinds mejl till Anders Tegnell 16 september 2020 Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer