Lars Stjernkvist (S) och Sophia Jarl (M) Foto: SVT

Här är de populäraste politikerna i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Hela listan över de politiker som lyckades bäst i personvalet.

Socialdemokraten Lars Stjernkvist i Norrköping fick 4 085 kryss i årets val och precis som för fyra år sedan toppar han listan över de kommunpolitiker i Östergötland som fått flest personröster. På andra plats hamnade oppositionsrådet i Norrköping, moderaten Sophia Jarl, med 3 623 kryss. På tredje plats hittar vi kristdemokraten Sara Skyttedal i Linköping med 1 825 kryss.

Men möjligtvis är politikerna inte lika profilstarka i Östergötland som på andra håll i landet, för intresset för att kryssa för sina favoritpolitiker är förhållandevis svagt i länet. Bara i Uppland och Stockholm får politikerna en lägre andel kryss.

Intresset har dessutom sjunkit något i Östergötland jämfört med valet 2014, 26,3 procent av Östgötarna valde att kryssa för kommunpolitiker i år, motsvarande siffra på Gotland var 33,5 procent .

På Gotland var det centerpartisten Eva Nypelius som återigen fick flest personkryss, 1 298 stycken.

Här är de mest kryssade i alla våra kommuner:

Boxholm

Johan Birath fick flest kryss i år igen, 150 stycken, men störst andel kryss fick Irene Garperian. 20 procent av de som röstade på Vänsterpartiet i kommunvalet kryssade för hennes namn.

Finspång

Sverigedemokraten Torgny Maurer fick flest kryss i år, 287 stycken. Störst andel kryss fick miljöpartisten Herman Vinterhjärta, med 14 procent.

Gotland

Näst flest kryss på ön fick socialdemokraten Meit Fohlin, 1 015 stycken, men högst andel kryss bland de etablerade partierna fick liberalernas Johan Thomasson, med 14 procent.

Kinda

Moderaten Christer Segerstéen fick flest personkryss i Kinda kommun, 104 stycken . Störst andel kryss fick kristdemokraten Lena Käcker Johansson, 22 procent.

Linköping

Efter Skyttedal så var det moderaten Niklas Borg (1 159 kryss) och socialdemokraternas kommunalråd Kristina Edlund (1 140 kryss) som fick flest personröster.

Mjölby

Mantorpsprofilen Kristin Kellander fick flest kryss i kommunen, 386 stycken. Hennes namn var förkryssat på 23 procent av liberalernas valsedlar.

Motala

Jägmästaren Erik Backman från Borensberg stod bara som femte namn på moderaternas  lista, men han var ändå den politiker i kommunen som fick flest kryss, 563 stycken.

Norrköping

Efter Stjernkvist och Jarl var det två sverigedemokrater som fick flest kryss i Norrköping . Darko Mamkovic (1 152 stycken) och Clara Aranda (677).

Söderköping

Annelie Sjöberg är före detta lärare och Centerpartist, numera Sverigedemokrat och Söderköpings mest kryssade politiker. Hon fick 265 personröster, det motsvarar 19 procent av de i kommunen som röstade på partiet.

Vadstena

Frida Edholm från Lokalpartiet Konsensus fick flest personröster i Vadstena, 226 stycken. Det är 19 procent av de som röstade på partiet.

Valdemarsvik

Centerpartisten Jenny Ek fick flest kryss av politikerna i Valdemarsvik, 226 stycken, vilket motsvarar 23 procent av partiets röster. Hennes mamma Lena var kommunalråd i kommunen och sedan minister, hennes bror Magnus har just blivit riksdagsledamot.

Ydre

Kommunalrådet Henrik Isacsson fick fler personröster än någon annan i Ydre, 190 stycken, hans namn var förkryssat på 34 procent av moderaternas valsedlar.

Åtvidaberg

Fredrik Ebbestad har affären i Grebo och fick 142 kryss, trots att han bara stod som fjärdenamn på moderaterna valsedel.

För fyra år sedan var han den mest kryssade moderaten i Åtvidaberg, i år blev han den mest kryssade politikern i kommunen.

Ödeshög

En av de populäraste lokalpolitikerna i Östergötland tycks vara kommunalrådet Annicki Oscarsson, hon fick 379 kryss, vilket motsvarar 32 procent av kristdemokraternas röster i kommunen. För fyra år sedan var det hennes make Magnus som fick flest kryss i kommunalvalet (258 stycken), men han fick bara 56 i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.