Populärt att gå i Vadstenas skolor

Publicerad

Vadstena har varit en kommun med elever som sökte sig till andra kommuners skolor. Nu är det tvärtom så att elever pendlar till Vadstena. Både kommunen och skolfolk tror att det är ett resultat av skolornas höga standard.

– Vi har jobbat mycket med elevsynen, att det inte är eleverna som misslyckas utan att det är undervisningen som vi måste ändra på, säger Johan Parmbäck, som är en av Vadstenas rektorer.

Bland annat det arbetssättet har gjort att Vadstena har placerat sig som nummer två i Lärarnas riksförbunds ranking av “Bästa skolkommun”. I kommunen finns utbildning upp till och med grundskolans nionde klass. Ingen friskola har valt att etablera sig i Vadstena.

Vadstena

Kvalité spelar roll

Idag är det ett 30-tal elever som varje dag pendlar till Vadstena för att gå i skolan. Naturligtvis finns det elever som har valt skolor i Vadstena av det enkla skälet att de bor så till att vägen till skolan blir kortare än att exempelvis åka till Motala.

Både skolledare och politiker tror dock att en god kvalité har spelat stor roll.

– Man kan säkert inte säga att allt beror på det, men om vi tittar på det långsiktigt så ser vi en tydlig trend, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet