En vanlig dag på Norrköpings järnvägsstation. På ena perrongen lokalpendlarna, på den andra folk som väntar på fjärrtåg. Foto: SVT

Positiva reaktioner på beskedet om höghastighetståg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens infrastrukturproposition som presenterades idag möts av positiva reaktioner i Östergötland.

Här är några reaktioner från Östergötland efter förmiddagens besked.

– Det är en infrastruktursatsning av historiska mått och jag uppfattar att regeringen slår fast att redan fattade beslut gäller. Det skapar trygghet och stabilitet för oss i det fortsatta planeringsarbetet med Ostlänken, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Ostlänken

– Det är glädjande att regeringen nu signalerar att man är beredda att hålla ingångna avtal och att man vill fullfölja satsningen på Ostlänken.  Jag ser fram emot att lokaliseringsutredningen slutförs enligt plan med ett centralt stationsläge i Linköping, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

– Vi är mycket glada att regeringen fortsätter arbeta efter tidigare lagd plan och fattade beslut,  säger kommunstyrelsens ordförande, Olle Vikmång (S) i ett uttalande.

– Ostlänken är mycket viktig för inte bara Norrköpings kommun, utan också för regionens och landets utveckling,  säger Fredrik Björkman (M), oppositionsråd.

-  Ett livskraftigt Östergötland kräver ökad kapacitet i järnvägsnätet. Det ger förutsättningar bland annat för en välfungerande arbetsmarknad och utvecklade boendemöjligheter i hela länet. Därför välkomnar jag att Ostlänken nu kommer ett viktigt steg närmare förverkligande, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Regeringens infrastrukturproposition innebär en satsning på 799 miljarder kronor för att utveckla vägar och järnvägar under åren 2022-2033. Enligt klimatminister Per Bolund (MP) ska nya stambanor för höghastighetståg nu bli verklighet.

Trafikverkets målsättning är att Ostlänken ska stå klar för persontåg till 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet