Succé för betesmarksförmedling på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en dryg månad finns en webbaserad förmedling av betesmark på Gotland. Efter några svåra år så finns det ett uppdämt behov, enligt länsstyrelsen.

– Det har varit två dåliga år på raken gällande grovfoder (gräs). 2017 var sommaren kall och torr och sedan kom en jätteblöt höst, och förra året var det torka, säger Maude Fyrenius, som är handläggare på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Hon anser att det behövs en stabil plattform för att utveckla nätverk mellan dem som har betesmark som inte nyttjas och dem som istället har behov av bete för sina djur.

Gotland

Den som önskar hjälp eller att hjälpa till fyller i ett formulär på länsstyrelsens webbplats. De gör sedan en matchning. De som väljer att samarbeta ansvarar själva för att komma överens om villkor för samarbetet och att skriva avtal.

– Responsen har varit väldigt positiv. Det kan handla om folk som äger mark de inte utnyttjar eller äldre lantbrukare som slutat med djur.

– Hittills i år har det återigen varit kallt och torrt. De vallar som ska ge foder till vintern har inte haft tillräckligt bra tillväxt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet