Fem kilo amfetamin hämtas ut hos ett postombud utanför Halmstad. Foto: ur Polisens förundersökning

Postombud ska kunna larma om knark

Publicerad

Idag säljs ofta droger via nätet och levereras via post. Mjölby kommun har startat ett arbete där postombud ska kunna larma om misstänkta försändelser.

Tanken är att det postombud, som misstänker att det finns narkotika i en försändelse, ska kunna kontakta polisen via en speciell kontaktperson.

– Mycket av droger idag säljs med hjälp av postförsändelser. Det här är ett sätt att försöka stävja den handeln, säger Roger Max, säkerhetssamordnare på Mjölby kommun.

Snåriga regler

Ofta känner postombud igen paket som exempelvis kommer från vissa adresser. Det kan också hända att en person har fått fyra försändelser, men bara väljer att hämta ut en i taget. Om en person blir gripen med narkotika kan det då röra sig om en mindre mängd narkotika, med lägre straff, än om alla fyra försändelserna hade hämtats ut samtidigt.

Reglerna kring att tipsa om misstänkta narkotikapaket är snåriga. Roger Max på kommunen säger att personal får anmäla misstanke bara om straffet för brottet kan bli två år eller längre. Dessutom, säger Max, att man bara får anmäla om det rör ett paket, inte ett brev.

Postlagen styr

Att man inte får anmäla hur som helst beror på Postlagen, som reglerar den tystnadsplikt som omfattar den som hanterar post. När det gäller post från utlandet är det Tullen som har hand om själva kontrollen, medan inrikes paket handhas av polisen. Det finns också en diskussion på andra håll i landet där man vill få till en lagändring för att underlätta tipsande.

Mjölby kommun har haft ett informationsmöte där kommunens postombud bjöds in. Fyra av ombuden kom till träffen och ett av ombuden ville också ha ett besök av kommun och polis för att informera personalen ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet