Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionens pressträff om coronaläget

Ytterligare två döda i Östergötland – regionen höll pressträff

Uppdaterad
Publicerad
Klockan 12.55 sände vi direkt från Katastrofmedicinskt centrum i Linköping där Region Östergötland höll en pressträff med smittskyddsläkare Britt Åkerlind och sjukvårdsledare Rickard Lundin angående situationen med covid-19 i länet.

Enligt Region Östergötland har ytterligare två dödsfall till följd av covid-19 konstaterats i Östergötland. Totalt har nu 13 personer avlidit till följd av viruset i länet. Under tisdagsförmiddagen finns det ytterligare totalt 418 bekräftade fall, varav 82 av patienterna vårdas isolerade på sjukhus.

28 patienter i intensivvård

Totalt vårdas 22 patienter i intensivvård på både Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på US i Linköping. På lasarettet i Motala vårdas 6 patienter på vårdavdelning. Enligt Smittskydsläkare Britt Åkerlind har sammanlagt 75 patienter inom regionen varit inlagda som sedan kunnat skrivas ut.

Foto: Lovisa Gelin/SVT

Enligt Rickard Lundin ser man brist på vissa specifika material.

– Skyddsutrustning är en kritisk fråga för hela landet och även runt i världen. Vi har också vissa specifika material som vi har brist på. Till exempel specifika typer av munskydd. Men vi har leveranser som kommer och lägger beställningar löpande, säger han.

Enligt Britt Åkerlind är situationen ansträngd.

– Den är väldigt mycket mer ansträngd jämfört med som vanligt. Men nu står vi inför det som vi har förberett oss på och det fungerar väldigt bra, säger hon.

Foto: Lovisa Gelin/SVT

– Det värsta scenariot är att den här sjukdomen oftast kräver andningstödjande åtgärder. Om ett väldigt stort antal patienter blir sjuka samtidigt kanske vi inte har personal eller apparater. Därför är det viktigt att vi sprider ut det här så vi får färre som ligger inne sjuka varje dag, säger Britt Åkerlind.

Hon passade även på att hylla personalen inom region Östergötlands insats.

– Personalen inom region Östergötland är fantastisk. Det gäller alla som arbetar med allt från organisering till slutenvård. Vi går samman och jobbar ihop nu, säger Britt Åkerlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet