Ingemar Ingemarsson, professor emeritus vid Linköpings universitet, och Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet, vid dagens pressträff om det stora lärarpriset. Foto: Fredrik Ahl

Privatperson donerar 18 miljoner till lärarpris

Publicerad

Nu instiftas Sveriges största lärarpris vid Linköpings universitet. En stor privat donation ska ligga till grund för att belöna goda lärare.

Det är Ingemar Ingemarsson, professor emeritus vid Linköpings universitet, som ligger bakom donationen, som sker i form av aktier i företaget Sectra till ett värde av närmare 18 miljoner kronor.

Avkastningen ska ligga som grund för en belöning till ”en person som gör eller har gjort en stor insats för utbildningen och dess utveckling vid Linköpings universitet med bestående effekt på studenternas lärande.”

– Lärarna är en precis lika viktig del av ett universitet som forskarna. Det viktigaste ett universitet gör är att utbilda människor och de lärare som stimulerar till lärande är värda all uppmuntran, säger Ingemar Ingemarsson.

Bildade företaget med studenter

Medicinteknikföretaget Sectra grundades 1978 av Ingemar Ingemarsson tillsammans med tre studenter. I dag har företaget fler än 600 anställda och är noterat på Stockholmsbörsen.

Avsikten är att stiftelsen som förvaltar pengarna ska dela ut priset en gång om året, helst i samband med den akademiska högtid då nya doktorer promoveras och professorer installeras.

– Jag är oerhört glad och tacksam för priset och att vi får dela ut det vid den akademiska högtiden. Det betyder att det blir en högtid inte bara för nyexaminerade doktorer, nyinstallerade professorer och hedersdoktorer utan att vi också sätter ljuset på våra duktiga lärare. Det blir en fest för hela akademin, säger Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Kan bli en årslön

Hur stor den årliga prissumman blir beror på bankens förmåga att förvalta aktiekapitalet.

– Förhoppningsvis blir det ungefär en årslön så att lärare får samma möjlighet som många forskare att ta ett sabbatsår från sin tjänst och kanske vara på ett universitet utomlands. Det finns inga krav förknippade med priset, men jag ser gärna att den som får det använder det för förkovran, säger Ingemar Ingemarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.