Christel Andersson berättar om PROs aktiviteter i stadsdelen Ljura i Norrköping Foto: Ulf Persson/SVT

PRO Östergötland: ”Ensamheten är förfärlig”

Uppdaterad
Publicerad

Ensamheten är en plåga för äldre som tvingas isolera sig på grund av covid-19. Det är att likna vid att sitta i fängelse menar en Linköpingsprofessor. Men många aktivera sig med boule och promenader som PRO-gruppen i Norrköpingsstadsdelen Ljura i klippet ovan.

Efter månader av isolering så fanns det en förhoppning om att Folkhälsomyndigheten skulle lindra på kraven när det gäller äldres möjligheter till rörlighet och mindre begränsning av nära kontakter. Men begränsningarna står fast.

– Ensamheten är förfärlig. Vi har ett faddersystem från distriktsnivå där vi har ansvar för ett gäng föreningar vardera, då vet man vem som är ensam och behöver hjälp, säger Marie Reifelton, ombudskvinna på Pensionärernas riksorganisation i Östergötland.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Som ett fängelse”

– Man tänker på de som sitter i fängelse och bara längtar efter att få ett tidsbestämt straff. Det är lite grann den känslan nu. Hade vi bara fått veta att den första augusti eller första oktober tar det slut, men det får vi inte, säger professorn i psykologi vid Linköpings universitet, Rolf Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet