Forskningen visar att klimatförändringarna med en ökad temperatur har påverkat öringen de senaste 30 åren. Foto: David Aldvén

Problem för öring på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är långt ifrån den enda platsen i landet där torka ställer till det för öring. Flera platser har samma problem, dåligt med nederbörd och torka gör att fisken inte kan ta sig upp till lekplatserna via de små vattendragen.

Situationen för havsöring i Sverige är väldigt olika på olika håll i landet.

– Svenska västkusten och sydkusten är egentligen ganska bra. Sen blir det i princip sämre och sämre ju längre norrut man kommer, men det är ganska stor variation, säger Johan Östergren, forskare på SLU Aqua.

Klimatkrisen

I SLU Artdatabanken, som bland annat står bakom rödlistning av hotade arter, betecknas öringen som livskraftig, men samtidigt listar man problem för öringbeståndet.

Uppe i Bottenviken består problemen för öringar av för mycket fiske, hinder för vandring och en allmänt dålig status i vattendragen. De fiskar som leker ökar faktiskt, men från låga nivåer.

I södra Bottenhavet är förekomsten av öring lägre än väntat, men i vissa områden syns positiva tecken efter att olika former av insatser har gjorts i vattendragen. Ett problem kan vara att den som fiskar efter sik med nät ofta också fångar ett antal öringar.

För varmt vatten

Ostkusten, från Roslagen till Kalmarsund, har ett väldigt varierande bestånd. Vattendrag i Kalmar län utmärker sig och en teori är att varmare vatten under sommaren är boven i dramat. När vattnet är varmare än 22 grader så trivs inte kallvattenfiskar som öring. Här finns också liknande problem som på Gotland med för lite nederbörd och vattendrag som får för dåligt flöde.

I vattendrag med utlopp på den svenska sydkusten når statusen upp till nivån god, men minskande bestånd noteras i Öresund och Södra Halland. Även här tros varma somrar spela in med låga vattennivåer i många vattendrag.

Internationella havsforskningsrådet (Ices) rekommenderar att såväl kommersiellt fiske som fritidsfiske minskas i Bottenviken. Samma rekommendation gäller för områden utanför ryska, litauiska och tyska Östersjökusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet