Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aktivisten Per Svenson berättar varför gruppen valde att genomföra en protestaktion utanför skogsbolagets huvudkontor. Foto: Erika Landt/SVT

Protestaktion mot skogsbolag i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Aktivistgruppen Extinction Rebellion genomförde på tisdagen en protestaktion utanför skogsbolaget Holmens huvudkontor i Norrköping. Syftet med aktionen var, enligt gruppen, att uppmärksamma skogsmissbruk.

Enligt aktivistgruppen Extinction Rebellion genomförde man protestaktionen inom ramen för Skogsupproret, som gruppen berättar är ett samarbete mellan Extinction Rebellion, Fältbiologerna och samiska aktivister.

– Skogsindustrin i Sverige är katastrof. Det är kalhyggen och man kör över samerna, säger Per Svenson, medlem i Extinction Rebellion.

Vänder sig till Holmen

Per Svenson säger att gruppen i vanliga fall vänder sig mot statliga skogsbruk, men att de nu valt att vända sig mot Holmen också.

– Det är ett av Sveriges största skogsföretag och en av dem som skövlar mest.

Holmen vill inte kommentera aktionen i sig, men i ett mejl till SVT Nyheter Öst skriver Holmens skogsbrukschef Jan Åhlund:

”I vår vardag tar vi ansvar för att balansera samhällets olika mål, beakta biologisk mångfald och människors behov av rekreation. Genom att aktivt bruka skogen bidrar vi starkt till ett hållbart samhälle.”

Hör Per Svenson berätta varför de genomförde protestaktionen i Norrköping i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet