Gotländskt kalkbrott upprör

Uppdaterad
Publicerad

Miljööverdomstolens tillstånd för Nordkalk att starta ett nytt kalkbrott i Bunge ledde idag till nya protestaktioner på Gotland.

Fältbiologer protesterar på Gotland efter beskedet att Nordkalk får tillstånd att bryta mer kalk på ön.

I förra veckan gav mark- och miljööverdomstolen tillstånd för Nordkalk att starta sitt nya kalkbrott i Bunge på norra Gotland. Men motståndarna ger inte upp. Naturvårdsverket har överklagat domen och fältbiologerna genomför just nu en protestaktion i skogen.

Kampen om kalket på Gotland

– Det här området är väldigt unikt. Det är skyddat som Natura 2000-område och det finns flera rödlistade arter här, dessutom finns det vattentillgångar som riskerar att förstöras, säger aktivisten Linn Andersson.

”Naturen här är unik”

Ett 30-tal fältbiooger från hela landet har samlats vid skogskanten. De har övergett andra planer för sommaren för att istället protestera mot det planerade kalkbrottet.

Enligt biologerna innebär brytningen slutet för Ojnareskogen och grundvattenreservoaren för hela norra Gotland.

– Om man får bryta här då kan man få bryta var som helst i hela Sverige, för naturen här är unik, säger Simon Abresparr ordförande för Fältbiologerna.

– Det har ju tidigare funnits planer på att göra det här till en nationalpark och det är vår högsta önskan, säger Linn Andersson.

Måste uppfylla en rad villkor

Nordkalk har sedan 2006 kämpat för att få starta ett 170 hektar stort kalkbrott på sin mark i Bunge, detta eftersom företagets nuvarande kalkbrott håller på att ta slut. Naturvärdena i området är höga, men domstolen har gett företaget tillstånd så länge man uppfyller en rad villkor.

– Det har ju hela tiden varit vår målsättning att kunna jobba tillsammans i det här känsliga området utan att göra någon åverkan på områdena omkring, säger Mikael Lindberg, platschef på Nordkalk Storugns.

Vad tycker ni om att fältbiologerna har slagit läger på er mark?

– Så länge de inte påverkar vårt arbete så är det fritt fram.

Demonstrationen riskerar att bli långdragen.

– Vi kommer stanna så länge som vi tycker att det känns meningsfullt att vara här. Det kan röra sig om alltifrån några dagar till hela sommaren, säger aktivisten Linn Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet