Provsvaren visar: Få av de testade har covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Fram till den 2 juli så har 500 personer testats i de ”drive-in” provtagningar som startade på Gotland den 16 juni. För att få ta provet så ska man ha symptom på covid-19. Men under samma period har endast 47 nya fall av covid-19 konstaterats.

Det tycks alltså vara så att många som har symptom inte har covid-19.

– Luftvägssymptom kan ju ha fler olika orsaker. Vi vet att många haft en besvärlig allergisäsong och det har varit svårt att veta om det är allergi eller covid-19. Vi har också haft hög tillgänglighet till tester, säger Maria Amér, smittskyddsläkare i Region Gotland.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Låg andel smittade

Sedan de första fallet av covid-19 upptäcktes på Gotland i mars så har knappt 3000 prover tagits. Andelen som visat sig ha smittan är 5,7 procent. Flera av dessa prover har dock tagits på personer som inte haft symptom.

De 500 individer som provtagits på drive-in stationerna ska dock ha upplevt symptom. Trots detta så är det alltså en låg andel som faktiskt har blivit smittade av coronaviruset. Men detta förändrar inte synen på smittan menar Maria Amér.

– Det här viruset har gäckat en hel värld och det är svårt att förhålla sig annorlunda än att de som har symptom fortfarande ska hålla sig hemma, säger hon.

I klippet nedan berättar Emma Frans om symtomen du ska hålla koll på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet