”Vi har inte riktigt koll på djuren från Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina är ett högriskland för rabies. Nu när många människor tvingas fly från sina hem är det många som tar med sina fyrfotade sällskapsdjur. Det ökar risken för att få in den dödliga sjukdomen rabies i Sverige.

– Vi har ju inte riktigt koll på vad det är för status på djuren som kommer med flyktingarna från Ukraina. Så det är lite osäkert läge, säger Pernilla Stridh länsveterinär Länsstyrelsen Östergötland.

Högriskland för rabies

Den obotliga virussjukdomen rabies kan drabba alla varmblodiga däggdjur och människor. I Ukraina rapporteras hundratals fall av rabies varje år. I Sverige har rabies inte förekommit hos djur sedan 1886.

– Ukraina klassas som ett högriskland, de har många fall per år. Både på djur och människor, så det förekommer absolut. Därför har vi haft speciella införselkrav på djur från Ukraina, men de gäller inte just nu på grund av att det är en flyktingkris, säger Pernilla Stridh.

Länsstyrelsen i Östergötland jobbar nu med smittskyddsåtgärder.

”Vi behöver hjälpas åt”

– Vi måste hantera det här så bra vi kan. Vi behöver hjälpas åt med att fånga upp de här djuren så vi kan kolla att de uppfyller reglerna som gäller. Jordbruksverket har beslutat om olika åtgärder och hjälper till för att människor inte ska behöva betala för ett veterinärbesök och eventuell provtagning, säger Pernilla Stridh.

Redan nu arbetar länsstyrelsen i Östergötland med ett antal ärenden.

– Vi har fått beslut från Jordbruksverket om att hemisolera djur från Ukraina som inte uppfyller villkoren, säger Pernilla Stridh.

Det här gäller för djuren som tas in i Sverige från Ukraina

Djurägaren ska anmäla djuren till tullpersonalen vid gränsen in till Sverige. Om djuret är i Sverige utan att ha kontrollerats av tullpersonal ska djuret så fort som möjligt tas till en veterinär. Där kontrolleras djuret och dess handlingar för att bedöma djurets rabiesstatus.

Veterinären ska kontaktas i förväg, eftersom djuret inte får komma i kontakt med andra djur eller besökare på kliniken.

Jordbruksverket står för besökskostnaden, det vill säga basavgift, eventuell id-märkning, blodprov med antikroppsanalys, och andra åtgärder som beslutas.

Utifrån situationen kan olika åtgärder bli aktuella. Det kan handla om att djuret id-märks, får blodprov taget för att kontrollera antikroppar mot rabies, och att det sätts i tillfällig isolering under tillsyn tills det bedöms säkert att låta det komma tillbaka till sina ägare.

Källa: www.jordbruksverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.