– Det handlar om att den som behöver hjälp – ska kunna få hjälp fort, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapsstrateg hos Region Gotland. Foto: SVT

Systemet Rakel placeras på vårdcentraler

Publicerad

Erfarenheterna efter stormen Alfrida, där mobilnätet slogs ut på vissa håll, gör nu att Region Gotland satsar på att fler ställen ska kunna använda kommunikationssystemet Rakel för att kunna larma 112. 

– Vi kommer att förstärka med fler larmpunkter. Till exempel kommer vi under året att förstärka på vårdcentralerna i ytterorterna Slite och Hemse med en Rakel-terminal, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapsstrateg hos Region Gotland.

Snabb hjälp

Regionen tittar också på andra platser som kan fungera som naturliga samlingspunkter där man också kan ge möjlighet att använda Rakel.

– Det handlar om att den som behöver hjälp, ska kunna få hjälp fort, säger Rikard von Zweigbergk.

Vad är Rakel?

Visa

Rakel är ett kommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Systemet har en unikt hög driftsäkerhet, täckning i hela Sverige och används av cirka 550 organisationer.

källa: Myndigheten för samhällsskydd och bredskap, MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet