Foto: Torbjörn Johansson/SVT

Rasrisk stängde bro över stambanan

Uppdaterad
Publicerad

Några boende utanför Norsholm har hastigt fått betydligt längre väg till skolor, affärer och jobb. Bron över järnvägen har stängts då den är dålig och säkerheten inte längre garanteras.

Varningsskyltar och en avstängd väg är vad som möter de som vill köra väg 1136 från Norsholm mot exempelvis Grensholm, norr om sjön Roxen. Ingen trafik får använda bron som går över södra stambanan.

– Vi blir ju helt avstängda här eftersom vi har ju Motala ström emellan. Det blir stora problem. Vi får ju åka runt, till exempel ända till Vånga för att komma till barnens skolor, säger Lennart Klaesson.

Bekymmer för räddningstjänsten

Lennart Klaesson är en av ett antal personer som nu drabbas. Han arbetar som brandman i Norrköping och brostängningen ställer naturligtvis också till problem för räddningstjänsten.

– Det tar ju absolut mycket längre tid.

I en telefonintervju med pressinformatören Thomas Johansson på Trafikverket förklarar han situationen så här:

– Efter en inspektion så upptäckte vi att bärigheten på bron är nedsatt. För oss gäller säkerheten främst, så därför har vi stängt den.

Flera mil längre

Foto: SVT

Det är inte jättemånga som kör över bron varje dag. Men problemen blir ändå stora. Drygt två kilometer var det till Norsholm där närmsta livsmedelsbutik finns. Nu har den sträckan förlängts till över tre mil. Det finns en mindre väg, men det är en enskild väg med grusbeläggning, och där får egentligen bara de som bor längs grusvägen köra.

Bron kommer rivas

När en ny bro kan finnas på plats är än så länge oklart. Under bron går södra stambanan, med såväl fjärrtåg som lokala tåg från Östgötatrafiken. Frågan är hur mycket tågtrafiken kommer att påverkas.

– När vi väl ska riva bron brukar vi lägga det på sådana tider, till exempel kvällar och helger, så det drabbar tågtrafiken så lite som möjligt, säger Thomas Johansson på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet