Teckning från rättegångens första dag. Försvaret och Esmeraldas mordåtalade mamma längst till höger i bild. Foto: Illustration: Måns Båth

Rättsläkare: Goda chanser att överleva – om hon fått vård

Uppdaterad
Publicerad
Under eftermiddagen hördes en rättsläkare under mordrättegången. Hon förklarade att Esmeraldas liv troligen hade gått att rädda om hon hade fått vård i tid.

Enligt rättsläkaren kan det ha tagit mellan tre och tolv timmar från det att flickan råkat ut för en kraftig hjärnblödning till det att hon avled.

”Det är en kombination av faktorer som har samverkat och i slutändan gett en generell syrebrist i kroppen”, säger hon i sitt vittnesmål om hur Esmeralda har dött.

Rättsläkaren fick också frågor om sina första intryck av kroppen.

”Mitt första intryck ... hon var väl inlindad, ganska smal, mager och många blåmärken på kroppen” berättar hon.

Flickan vägde 13 kilo i juli och endast 10 kilo i januari, berättar rättsläkaren i förhör. Hon förklarar också att Esmeralda hade haft en längre period av lägre näringsupptag.

Svårt att säga hur flickan skadade sig

Det är ett yttre trauma som har orsakat den hjärnblödning som uppstod, enligt rättsläkaren. Men hur traumat har uppstått eller med vad, är svårt att urskilja.

”Det är svårt att säga hur eller varför flickan skadade huvudet. Det handlar om någon form av trauma, kan vara fall, slag eller kraftig skakning. Utifrån mina fynd kan jag inte exakt säga vad som hände. Men vi ser att det har gått en tid, för kroppen har hunnit reagera på det som hänt.”

God chans till överlevnad

Rättsläkaren säger också att flickan skulle ha haft goda chanser att överleva om hon hade fått vård.

”Min bedömning är att hon skulle haft förhållandevis goda chanser att överleva.”

I förhöret framkommer också att flickan förmodligen fått narkotika vid flera tillfällen.

”Det vi kan se är att det finns fyra olika narkotiska substanser i blodet. Det är åtminstone två av dem som man definitivt avråder från att ge till barn överhuvudtaget”, säger rättsläkaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet