• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Dubbelmordet i Mantorp – på 60 sekunder Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Rättsmedicinska undersökningen klar tidigast på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Idag den 20:e april ska den rättpsykiatriska undersökningen av den misstänkte dubbelmördaren i Mantorp att vara klar. Ärendet ansågs svårbedömt och därför bad Rättsmedicinalverket om mer tid.

Det var den 8:e mars som Linköpings tingsrätt meddelade att den 24-årige mannen som suttit häktad misstänkt för brottet, bedöms skyldig till mord i två fall och bedrägeri.

Samtidigt meddelade tingsrätten också att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Dubbelmordet i Mantorp

I dag ska undersökningen vara färdig och den ska visa om mannen är frisk nog att avtjäna sitt straff i fängelse, eller om han ska dömas till vård.

”Kan be om ett andra utlåtande”

– Om han inte bedöms som psykiskt sjuk så kan domstolen på begäran be om ett andra utlåtande av Rättsliga rådet, säger försvarsadvokat Henrik Lindblom till SVT Nyheter Öst. 

Under fredag eftermiddag, den 27:e april kommer huvudförhandlingen att fortsätta i Linköpings tingsrätt. Det kommer då endast att handla om påföljd i ärendet.

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen blir offentlig tidigast på måndag den 23:e april.

Rättsliga rådet

Rättsliga rådet är ett självständigt organ med egen beslutsrätt. Det är administrativt knutet till Socialstyrelsen men är fristående från Socialstyrelsens övriga verksamhet. Rådet avgör vissa särskilt angivna ärenden.

I rättspsykiatriska ärenden avger rådet utlåtanden över läkarintyg som avses i 7 § Lag (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål m.m. samt över verkställd rättspykiatrisk undersökning och brottmål enligt 12 § lagen om rättspsykiatrisk undersökning (LRPU). Utlåtanden avges även om fortsatt vård, permission och frigång med mera och i vissa nådeärenden.

källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet