Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julie Tran (C) är regionråd i Region Östergötland och ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Hon är nöjd med dagens besked. I klippet berättar hon mer om satsningarna. Foto: Axel Brantemo/SVT / SVT Arkiv

Fyra trafikprojekt i Östergötland med i rekordstor satsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på landets infrastruktur omfattar totalt 881 miljarder. Pengarna kommer fördelas på projekt under åren 2022 till 2033 och i Östergötland handlar det om fyra projekt där ett nytt dubbelspår mellan Linköping och Järna är ett av dem.

– Det är jätteviktigt att regeringen fastställer en ny nationell plan för de nästkommande fyra åren. Vi på Trafikverket tycker beslutet är bra och det skapar förutsättningar för oss att fortsätta planera och bygga ut den svenska infrastrukturen, säger Rami Yones regional direktör i Region Öst. 

Av de 881 miljarderna kommer 165 miljarder gå till drift och underhåll av de svenska järnvägarna. Här finns också de nya dubbelspår som ska byggas mellan Linköping och Järna, som är en del av Ostlänken och stambanan.

En utredning för att undersöka förutsättningarna för en delelektrifiering av Stångådals- och Tjustbanorna kommer även prioriteras. 

197 miljarder till vägnätet 

Satsningarna på järnvägen fokuserar på att öka tillgängligheten och korta restiderna. När det gäller vägprojekten ligger tyngpunkten på att öka säkerheten och förbättra framkomligheten.

Riksväg 50 mellan Nykyrka och Brattebro, norr om Motala, kommer att bli en mötesfri väg och E22 förbi Söderköping kommer även den bli mötesfri men också omdragen för att gå sydväst om nuvarande E22. Båda finns med i den nationalla plan som regeringen lagt fram idag.

– Vi har utvecklingspotential i Östergötland och vi ser oss själva i ett större sammanhang med koppling till Stockholm och arbetsmarknadsregionerna minskar. Folk väljer att bo någonstans och arbeta någon annanstans. Då måste det finnas pendlingsmöjligheter, säger Julia Tran (C) som är regionråd i Region Östergötland. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer