Foto: SVT

Regeringen stärker arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

För 2021 tillförs 30 miljoner kronor till verksamheten vid Länsstyrelsen i Östergötland och från 2022 tillförs 40 miljoner kronor per år, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att det nationella kompetensteam som finns vid Länsstyrelsen i Östergötland utvecklas och permanentas som ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat.

– Det är ett glädjande besked för Länsstyrelsen Östergötland, säger Ann Holmlid, länsråd vid Länsstyrelsen Östergötland. Ett stort ansvar inom ett viktigt område som vi nu kan driva och vidareutveckla långsiktigt.

Samtidigt föreslår regeringen en satsning för att öka kompetensen hos yrkesverksamma. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen satsar 180 miljoner kronor under 2021 och därefter 80 miljoner kronor per år under 2022 och 2023 för att öka kompetensen och för nya uppdrag till berörda statliga myndigheter kring hedersrelaterat våld och förtryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer