• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Regnet förstör skördar och mark

Det myckna regnandet den senaste tiden har försämrat kvaliteten på skördarna och bönderna längs med kusten i Östergötland har inte ens hunnit med att skörda. Dessutom är höstsådden i farozonen.

Erik Sjölander på Fröberga gård en dryg mil söder om Söderköping, hoppas på uppehåll de närmaste veckorna, så att åkrarna hinner torka så pass att han kan komma ut med höstsådden. Just nu är dock åkrarna för leriga.

– Egentligen var ju tanken att vi skulle så höstsådden nu men vi tar oss inte fram med maskinerna, så här får vi planera om och försöka så en vårgröda istället. Vi fick avbryta i tröskningen eftersom det kom regn. Vi hade svårt att ta oss ner ifrån fältet och fick hålla på i många timmar och bogsera den tröskan då. Problemet är att jorden packar sig. Det blir ju skador i jordarna, skador som tar många år att läka.

Runt 1000 ton vete har Erik Sjölander skördat, men i år duger vetet inte till att göra mjöl av:

– Stora mängder av det vi har skördat har blivit fodervara istället och det får vi lite sämre betalt för. Det som har hänt är att det gror i axen redan ute i fält.

Enligt LRF i Östergötland har bönderna i hela länet drabbats av liknande problem på grund av regnandet.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer