Stefan Nypelius (C), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Region Gotland. Foto: SVT

Region Gotland måste betala tillbaka skolmiljoner till staten

Publicerad

Skolverket har beslutat att Region Gotland ska betala tillbaka ett statsbidrag på 4 585 625 kronor som man fick förra för något som kallas ”likvärdig skola”.

Anledningen till beslutet är att Region Gotlands redovisning av hur man använt statsbidraget visar att man under det gångna året sänkt sina egna kostnader per elev med 2726 kronor jämfört med föregående år.

– De egna kostnaderna per elev får inte minska om man tagit del av bidraget för likvärdig skola. Enda undantaget är om det finns särskilda skäl, säger Andreas Spång, chef för statsbidragsenheten på Skolverket, i ett uttalande till pressen.

Man skriver i beslutet: ”Enligt Skolverkets bedömning är inte interna besparingar i syfte att effektivisera att betrakta som ett särskilt skäl enligt 3 § i förordningen.”

Kravet på återbetalning överraskade ansvariga politiker på Gotland som nu har att hantera situationen som uppstått.

– Vi diskuterar det just nu, faktiskt. Vi ska titta på beslutet och vilka konsekvenser det här kan få för verksamheten, säger Stefan Nypelius (C), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet