• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Region Gotland prövar nytt för att locka läkare

Publicerad

Att locka ny personal och minska antalet hyrläkare. Det är förhoppningen när Region Gotland nu provar ett unikt sätt att lägga om distriktsläkarnas arbetstider. För som det är nu så är det svårt att hitta fast personal.

– Det har varit jättetungt. I många år så har den fasta bemanningen krympt, det är många som har slutat och valt andra vägar, säger distriktsläkaren Susanna Althini på vårdcentralen Visby Norr.

Susanna Althini och kollegan Irina Samsonova berättar att arbetsbelastningen hos läkarna på vårdcentralerna på Gotland bitvis är väldigt hög, med mycket övertid, dagar fullbokade av patientbesök och alldeles för lite luft i systemet.

– Man känner ju en plikt. Det går inte bara att slippa det för att gå hem. Så man sitter och fixar, säger Irina om de många övertidstimmarna.

Detta är en orsak till att det är svårt att locka läkare till att ta en fast anställning hos vårdcentralerna, snarare än mer attraktiva tjänster hos bemanningsföretag.

– Man jobbar snabbt och inte hållbart. Man blir trött och utmattad. Det är vanligt med utmattningssyndrom hos distriktsläkare, säger Susanna Althini.

Vill bli attraktivare som arbetsgivare

Under tre månader tänker nu Region Gotland på försök införa en ny arbetstidsmodell som innebär att 20 procent av läkarnas arbetstid avsätts för utvecklings- och förändringsarbete.

På det här sättet hoppas man att de fasta läkartjänsterna på vårdcentralerna ska bli attraktivare, att därmed färre slutar, och att antalet hyrläkare minskar.

– Jag tror att det kommer betyda väldigt mycket. Det är den tid som man har för att reflektera över sitt arbete, att utveckla sig själv och ta till sig alla de nya saker som kommer, säger Irina Samsonova.

– Det här är en grundläggande förutsättning för att man ska kunna få en fast läkarstab i primärvården, slår Susanna Althini fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet