Mia Stuhre, Region Gotlands koordinator för Almedalsveckan. Foto: Patrik Widegren/SVT

Region Gotland: ”Vi har ingen möjlighet att säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Region Gotland som arrangerar Almedalsveckan, så kan man inte säga nej till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

– Vi har inga möjligheter att kunna säga nej, utifrån att grundlagen ger alla möjlighet att vara på offentlig mark, säger Mia Stuhre, Region Gotlands koordinator för Almedalsveckan.

”Vi har ingen möjlighet att kunna säga nej”

Almedalsveckan brukar kallas Sveriges största demokratiska mötesplats. Den stora möjligheten till exponering har dock genom åren lockat också främlingsfientliga organisationer till veckan. 2014 hyrde Svenskarnas parti gatumark och genomförde ett möte i anslutning till almedalscenen. I år har alltså Nordiska motståndsrörelsen hyrt mark av Region Gotland och sökt tillstånd av polisen för att tala på offentlig plats.

Har fått tillstånd av polisen

– Nordiska motsåndsrörelsen har fått tillstånd att anordna allmän sammankomst och använda offentlig plats i samband med almedalsveckan, bekräftar Towe Hägg, presstalesperson hos polisen region Stockholm som ansvarar för tillstånden.

Säkerhetspolisen ser Nordiska motståndsrörelsen som den nazistiska grupp som utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet. Flera av organisationens medlemmar är dömda för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

”Väcker väldigt mycket känslor”

– Dessa organisationer väcker väldigt mycket känslor, det har jag märkt under dagen. Men vi värnar inte om deras åsikter, vi värnar om demokratin, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer