Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad säger några linköpingsbor om mer digital vård?

Region Östergötland ska storsatsa på mer digital vård

Uppdaterad
Publicerad
Antalet digitala vårdbesök i Östergötland var 17 200 i början på året. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period 2019. Det har fått lite oväntade konsekvenser för sjukvården i regionen.

– En sak vi precis gjort är att plocka in alla webb-kameror från medarbetare som inte har patientmötet. Det är viktigare att de som jobbar med behandling har dem än vi som jobbar med administration, säger Lena Lundgren hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Östergötland.

”En stor uppskalning”

Region Östergötlands egen digitala vårdcentral, som finns som app, har hittills bemannats av en separat liten enhet som jobbat just med digitala vårdbesök. Nu ska det sättet att arbeta ut på alla verksamheter inom regionen, säger Lena Lundgren.

– Då blir det en stor uppskalning och då kommer vi kunna nå fler och man ska få rätt kontakt direkt, forsätter Lundgren.

Vad säger du till de äldre som tänker: hjälp hur ska jag klara det här?

– Vi ser ju att de äldre varit väldigt duktiga på att bli digitala – framförallt i dessa tider. Men den som känner att den inte klarar det, kommer naturligtvis att få stöd. Och vi tar inte bort alla besök, utan det kommer även behöva göras provtagning på plats, avslutar Lena Lundgren hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet