Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind Foto: Mimmi Moberg/SVT

Smittskyddsläkare befarar fortsatt ökning av covid-19 i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat i Östergötland. Från vecka 24 till 25 har antalet med spårad smittspridning stigit från 70 till 113 fall. Ett mönster som följer den nationella bilden menar Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Den stora ökningen inger viss oro. Men regionen är, enligt Britt Åkerlind, förberedd och kan agera utifrån den nya lägesbilden.

– Vi har inte tagit ner garden än. Vi förbereder oss för olika scenarier. Bland annat hur vi kan öka antalet vårdplatser. Om vi kan göra det utiifrån hur det ser ut eller om vi måste avstå annan vård beror på när i tiden det är och hur många fall av covid-19 det blir.

Längtat efter att umgås i två år

Britt Åkerlind tror att de stigande siffrorna är en följd av att vi har träffat varandra mer frekvent än tidigare. Bland annat på studentsammankomster och avslutningar på arbetsplatser. Något som många avstått från de senaste två åren. Detta i kombination med nya varianter av viruset menar Britt Åkerlind.

– Den dominerande varianten är just nu Ba2, omikron, och nu har Ba5- varianten av omikron börjat öka i proportion. Det innebär att de som tidigare smittats kan drabbas igen. De nya varianterna brukar vara mildare men hos de personer som har riskfaktorer kan de ändå bli så sjuka att de behöver vård.

Inte läge att testa igen

Just nu är 28 (27 juni) personer inlagda med covid-19 i Region Östergötland. Ingen av dessa vårdas på intesivvårdsavdelning.

För tillfället tror regionen inte att det är läge att börja testa fler igen. När folk kommer in för vård sker en påtaglig provtagning som avspeglar smittan i samhället, enligt Britt Åkerlind.

– Är man sjuk så ska man vara hemma. Det är det viktigaste. Sen gör det inget att hålla lite extra avstånd till de som du inte vanligtvis umgås med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.