Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Regionen: Inga skolstängningar efter sportlovet i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Region Östergötland ändrar inte sin rekommendation gällande länets skolor efter sportlovet. Det innebär att det inte blir någon rekommendation om distansundervisning på högstadieskolorna efter lovet.

– Vi befinner oss  i ett platåläge när det gäller smittspridningen och vi har haft dialog inom Region Östergötland och med länets skolchefer. De känner sig trygga med aktuell situation och det fortlöpande samarbete vi har i de här frågorna, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind i ett pressmeddelande.

Flera andra regioner har rekommenderat distansundervisning för skolorna efter sportlovet. Men så blir inte fallet i Östergötland.

– Vi har inte den stegring i smittspridningen här i Östergötland som vissa andra regioner har, utan vi befinner oss på en platå. Samtidigt är det oerhört viktigt att barn och ungdomar kan vara i skolan, säger Britt Åkerlind.

Kan agera fort

Men enligt henne kan man agera fort om smitta skulle börja spridas på en skola.

– Vi har ett nätverk där Smittskydd Region Östergötland och länets skolchefer har en tät och nära kontakt. Så fort en skola upplever problem med smittspridning kan vi agera snabbt. När vi har diskuterat frågan med skolcheferna känner de sig trygga med det arbetssättet. De ser att de har enstaka fall och har god hjälp av tidigare vidtagna åtgärder enligt nationella rekommendationer och av smittskyddet när det inträffar, säger Britt Åkerlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet