Överläkare Lena Serrander leder arbetet med att analysera coronaviruset i Östergötland. Foto: Elin Rondahl

Utökad provtagning efter coronasmitta i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har Region Östergötland kunnat göra smittspårning på alla som smittats av coronaviruset. Alla som fått diagnosen har varit i de drabbade områdena i världen eller träffat någon som har det. Från och med fredag börjar regionen screena efter coronaviruset.

I Östergötland har 17 personer fått en positiv diagnos på coronaviruset. Alla har på ett eller annat sätt haft kontakt med de områden i världen där coronasmittan är som störst, bland annat norra Italien, Kina och Sydkorea.

Under fredagen börjar Region Östergötland screena efter andra patienter.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det betyder att vi analyserar corona på de prover där vi initialt misstänker vanlig influensa, säger Lena Serrander, överläkare på Kliniskt mikrobiologi som ansvarar för analyserna för coronaprovtagningen i Östergötland.

Gick inte att smittspåra bakåt

I början på veckan upptäcktes två fall av så kallad egensmitta i Stockholm – det vill säga personer som var smittade av coronaviruset – men där det inte gick att smittspåra bakåt till något av områden infekterade i världen.

– Någon kan alltså testas för vanlig influensa, men testa negativt. Då testar vi för coronaviruset och är det positivt är det ett tecken på samhällsspridning, alltså att viruset finns ute i samhället, säger Lena Serrander.

Hon tillägger att de hoppas att det i Östergötland inte ska finnas någon samhällsspridning ännu.

Nytt laboratorium

På Klinisk mikrobiologi på US i Linköping tar de emot mellan 40 och 50 prover dagligen, men har kapacitet att göra 140 om dagen. Svarstiden på varje analys är 1-3 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet