– Vi ska ha en geografisk spridning av våra vaccinationspunkter, så att vi når ut i hela Östergötland, säger sjukvårdsledare Rickard Lundin. Foto: John Senewiratne/SVT

Region Östergötland planerar för massvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen mot covid-19 kan komma igång redan om en dryg månad och Region Östergötland har just börjat planera för hur den ska gå till.

Regionerna har fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att vara förberedda för att kunna starta vaccineringen mot covid-19 i början av nästa år.

Region Östergötland jobbar nu med planeringen både för ett lägre antal doser, som ska gå till prioriterade grupper – men också för en mer storskalig vaccinering.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hör sjukvårdsledare Rickard Lundin om planerna och utmaningarna i klippet ovan.

Hur många personer det rör sig om i den första prioriterade omgången för riskgrupper och sjukvårdspersonal går inte riktigt att svara på säger Rickard Lundin.

– Beroende på hur stor volym vaccin vi får, beräknar vi kommunens vård- och omsorgspersonal och vilken sjukvårdspersonal som ska prioriteras.

Olika scenarion

Det regionen gör just nu är att måla upp olika tänkbara scenarion utifrån vilka olika volymer av vaccin regionen kan tänkas få.

– Utifrån dem skapar vi handlingsplaner för att säkerställa vaccineringen på ett så bra sätt som möjligt för vår befolkning i Östergötland, säger Rickard Lundin.

Redan i somras beställde Regionen material som sprutor och kanyler till massvaccineringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet