Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Östergötland planerar för massvaccinering Foto: John Senewiratne/SVT

Region Östergötland planerar för massvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen mot covid-19 kan komma igång redan om en dryg månad och Region Östergötland har just börjat planera för hur den ska gå till.

Regionerna har fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att vara förberedda för att kunna starta vaccineringen mot covid-19 i början av nästa år.

Region Östergötland jobbar nu med planeringen både för ett lägre antal doser, som ska gå till prioriterade grupper – men också för en mer storskalig vaccinering.

Hör sjukvårdsledare Rickard Lundin om planerna och utmaningarna i klippet ovan.

Hur många personer det rör sig om i den första prioriterade omgången för riskgrupper och sjukvårdspersonal går inte riktigt att svara på säger Rickard Lundin.

– Beroende på hur stor volym vaccin vi får, beräknar vi kommunens vård- och omsorgspersonal och vilken sjukvårdspersonal som ska prioriteras.

Olika scenarion

Det regionen gör just nu är att måla upp olika tänkbara scenarion utifrån vilka olika volymer av vaccin regionen kan tänkas få.

– Utifrån dem skapar vi handlingsplaner för att säkerställa vaccineringen på ett så bra sätt som möjligt för vår befolkning i Östergötland, säger Rickard Lundin.

Redan i somras beställde Regionen material som sprutor och kanyler till massvaccineringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet