Regionens bolagsstyrelser långt ifrån jämställda

Uppdaterad
Publicerad

Östsvenska handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i de 350 största företagen i Östergötland, Sörmland och Gotland visar på en fortsatt snedfördelning.

23 procent var kvinnor i regionens bolagsstyrelser 2019. Så ser det ut även 2020, visar undersökningen som genomförts för sjätte året i rad.

– Att det inte går framåt från föregående år är beklagligt. Men vi vet att det här är ett långsiktigt arbete och bekräftar att 100-listan behövs, säger Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan.

Större företag mer jämställda

De större företagen har en mer jämställd styrelse än de mindre, 29 procent är kvinnor i de största medan det är 16 procent i de mindre. 52 procent av bolagen har minst en ledamot som är kvinna.

100-listan startades 2014, och består av 165 kvinnor i Östergötland, Sörmland, Stockholm och på Gotland. De arbetar för att öka styrelsekompetensen i regionens företag och för fler kvinnor i styrelserummen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer