Flera sjukhus Sverige har gått upp i stabsläge på grund av det stigande antalet inlagda med Covid. Foto: TT

Hanterbar situation – trots ökad covidsmitta

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Sverige har sjukhus gått upp i stabsläge på grund av det stigande antalet inlagda med Covid. Men i Region Östergötland är det ännu inte aktuellt med någon höjd beredskap.

– Det har det inte varit något prat om än. Det är något fler inlagda än det varit senaste veckorna. Men det är överlag fortsatt lugnt, säger Karin Festin, biträdande smitskyddsläkare.

I dagsläget så står den nya BA5- varianten för majoriteten av alla sjukdomsfall. Det är främst bland äldre och personal inom vård och omsorg man ser smittspridningen, men även i samhället, enligt FHM.

Gotland

Kan återigen bli utmaningar för vården

–  Vi kan komma att få problem när personal blir sjuka, då det florerar covid i samhället. Men hittills så håller planeringen som gjordes inför sommaren, säger Karin Festin.

I skrivande stund vårdas 2 personer på IVA och ett tjugotal personer inom slutenvården i Östergötland.

Minskning på Gotland

Även på Gotland beskriver man situationen som stillsam.

– Antalet smittade har snarare sjunkit vecka för vecka, inklusive Stockholmsveckan som drog många turister till ön, säger Sven Montelius, tf smittskyddsläkare Region Gotland.

Det är få personer som provtas, endast vård-, hemtjänstpersonal och brukare. Så Regionen har svårt att svara på hur det är ute i samhället.

– Men det ser inte ut som någon spridning. Det är tvärtom färre, 20 stycken den här veckan mot 43 nya fall för tre veckor sedan, säger Sven Montelius.

Ingen vårdas just nu för covid-19 på Visby lasarett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet