–Jag kan inte tycka annat än att det är vedervärdigt, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för handlarnas samarbetsorganisation Visby centrum. Foto: SVT/Patrik Widegren

Någon har stulit regnbågsflaggorna i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre regnbågsflaggor som har prytt tornen på Visby ringmur försvann under natten till torsdagen.

– Det är förkastligt. Det handlar om att respektera folks åsikter, och jag kan inte tycka annat än att det är vedervärdigt, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för handlarnas samarbetsorganisation Visby centrum.

Pride-flaggorna sattes upp under tisdagen som ett sätt för Region Gotland att manifestera Almedalens öppna värden, i samband med att det blev känt att nazister hade fått tillstånd att vistas på Södertorg i Visby. Nu är två av flaggorna borta.

– Vi vet egentligen inte vad som har hänt. De är helt enkelt puts väck. Det är någon som har plockat ner dem, säger Magnus Olsson och fortsätter:

Almedalen 2018

– Tyvärr var det också så att när rengöringsbilen kom på morgonen så körde den in i repet som flaggan hade suttit fast i, så maskinen gick sönder, säger han.

Två av de tre regnbågsflaggor som har prytt Visby ringmurs torn har försvunnit. Foto: SVT/Patrik Widegren

Nya flaggor på ringmuren

Planen är nu att få upp nya flaggor så fort som möjligt.

– Det är vad jag har förstått från Region Gotland. Men vi måste ha nya snören för att kunna sätta upp flaggorna igen och det hinns nog inte med under dagen idag (läs torsdag, red. anm.), säger Magnus Olsson.

Region Gotland har polisanmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet