Foto: SVT

Stöd till REKO ska få fler att köpa närproducerat

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt lättare för konsumenter att köpa närproducerat.

För ett år sedan startades en av landets första REKO-ring i Linköping. Det enkla konceptet har gjort att fler grupper har startat på nätet i sociala medier, och idag finns närmare 50 REKO-ringar i Sverige.

Nu vill Jordbruksverket ge stöd för en fortsatt utveckling.

Karin Lorin som driver ett eget bageri på gården, var med och startade Linköpings REKO-ring för något år sedan. På bara ett år har gruppen på Facebook fått över 4000 medlemmar. Men trots det så efterlyser Karin Lorin ett större intresse från konsumenterna.

– Det är roligt att se att intresset och antalet REKO-ringar har växt. Många tycker att det är en bra idé. Men tyvärr så har många svårt att få till några försäljningsvolymer, så det behövs att fler tar sig tid att komma hämta varorna, om den ska fortsätta överleva. Det är också viktigt att vi producenter verkligen har något att sälja, säger Karin Lorin.

Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Beställer varor via nätet

Efterfrågan på närproducerad mat har ökat de senaste åren, och Rejäl Konsumtion, förkortat REKO, är ett sätt att få fler konsumenter att handla närproducerat. Det hela bygger på en grundidé från Frankrike men har även gjort stor succé i Finland.

Enkelt förklarat går det till så att man beställer sina varor på gruppens sida på sociala medier. Efter det träffas alla producenter och konsumenter på en förbestämt plats för att lämna ut och hämta upp sina varor.

Beställningar gjorda på nätet hämtas upp på en förbestämd plats. Foto: SVT/Christian Zetterdahl

Stöd från Jordbruksverket

Nu meddelar Jordbruksverket att man genom Hushållningssällskapet inför en nationell stöd-funktion för att driva på utvecklingen. 

– Tanken är inte att vi på Hushållningssällskapet ska starta nya REKO-ringar, utan vi ska informera och underlätta för nya grupper att kunna etablera sig. Vi tänker bland annat bjuda in producenter och konsumenter till uppstartsträffar, säger Kersti Arvinder från Hushållningssällskapet och projektledare för REKO-bas.

Dålig spridning över landet

Det finns idag fyra REKO-ringar i Östergötland. På bara ett år har närmare 50 nya grupper bildats i Sverige. Men problemet är att de är väldigt koncentrerade till västra delen av landet. Nu vill Kersti Arvinder ändra på det.

– Man ser att många ringar finns väldigt nära varandra lokalt i västra Sverige. Kan man då sprida kunskap och visa hur lätt det kan vara att starta upp en grupp, så hoppas jag vi kan sprida det mer över hela landet, säger hon.

Varför?

Karin Lorin ifrågasätter dock Jordbruksvekets satsning.

– Jag vet ju att landsbygdsutveckling är ett stort uppdrag för Jordbruksverket. Men jag ställer mig ändå frågan om varför man gör det här? Visst har det koncentrerats till delar av Sverige, men antalet ringar växer ju fort ändå, säger hon.

– Det hela bygger ju på att vem som helst kan starta en grupp med ett enkelt koncept, och att man klarar sig utan administration och kontroller, säger Karin Lorin.

LÄS MER: Reko-succé ger eko för närproducerat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.