43.000 Norrköpingsbor plockar skräp Foto: TT

”Vi håller rent” – rekordmånga plockar skräp

Nästan 43.000 barn och vuxna i Norrköping deltog i skräpplockarkampanjen ”Vi hållerrent”.

Deras årliga skräpplockarkampanj ”Vi håller rent” har pågått hela våren och nästan var tredje person i Norrköpings kommun hjälpte till i Håll Sverige Rents kampanj.

Norrköpingsrekord

43.000 barn och vuxna är rekord och i jämförelse med staden som hade flest deltagare – Göteborg med nästan 65.000 personer – är deltagandet i särklass.

– Det är roligt att så många engagerar sig. Skräpplockning är ett effektivt sätt att öka medvetenheten om problemet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

På Gotland deltog nästan 2000 barn och vuxna. Det är fler än tidigare, men endast knappt fyra procent av Gotlänningarna.

Men nerskräpningen ökar

– Nedskräpningen har blivit en ödesfråga för våra hav, och den långsiktiga lösningen är inte att vi plockar upp skräpet utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Åtta av tio svenskar, 82 procent, anser att nedskräpningen är ett problem och Håll Sverige Rents mätningar visar att nedskräpningen ökar.

Fyra tips för att stoppa nedskräpningen

1. Skräpa inte ner.

2. Våga vara jobbig. Säg till om du ser någon skräpa ner.

3. Plocka upp skräp som du ser.

4. Ring din kommun om det är mycket skräp.

Många som deltar i skräpplockningen är barn i förskolor och skolor, och förutom privatpersoner deltar också representanter från företag och organisationer.

Om ”Vi håller rent”

Visa

Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004.

Så gott som alla Sveriges kommuner samarbetar med Håll Sverige Rentkring skräpplockardagarna och hjälper bland annat till att dela ut säckar och påsar till deltagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer