Foto: TT/SVT

Rekordmånga sökningar till universitet – fler söker vårdutbildningar

Uppdaterad
Publicerad

19 567 ansökningar – så många har Linköpings universitet fått till våren. Det är rekord i söktryck till universitetets vårtermin enligt statistiken.

Den 15 oktober stängde anmälan till vårens högskoleutbildningar. Nära 243 000 personer har i år anmält sig till vårens kurser – det är en minskning med nästan 15 000 personer jämfört med toppnoteringen vårterminen 2021. Men för Linköpings universitet ser trenden ut att stå sig.

– Vi ser att söktrycket har ökat totalt sett när det gäller förstahandssökanden både när det gäller program och kurs. Förra året ökade ansökningarna med nio procent. I år ökar det med fyra procent, säger Ragnhild Löfgren, utbildningsråd vid Linköpings universitet.

Pandemin möjlig förklaring

En förklaring till det ökade söktrycket både i år och förra året tror Ragnhild Löfgren kan bero på pandemin.

– Det är många som söker utbildning när arbetsmarknaden är eller har varit svajig, säger hon.

Pandemin kan också ha haft effekt på vad personer vill läsa. Linköpings universitet har märkt ett ökat tryck till sina medicinska utbildningar.

– Det är inte alla utbildningar som har antagning till vårterminen, men det har de medicinska. Men överlag ser vi vid Liu ett ökad söktryck till vårdutbildningar. Det håller i sig, säger Ragnhild Löfgren.

Den 9 december får de sökande sina första antagningsbesked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet