Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rekordmånga studentbostäder på gång i Linköping Foto: Ulf Persson/SVT

Rekordmånga studentbostäder på gång i Linköping

Uppdaterad
Publicerad
Just nu pågår bygget av ca 500 nya studentbostäder i Linköping. Något som är historiskt mycket enligt vd:n för Studentbostäder AB.

Precis bredvid Campus Valla smäller bolaget Bygg Vesta upp nära 400 nya studentlägenheter med inflyttning tidigt 2021. Det är en dubblering av deras bestånd i Linköping. Studentbostäder AB färdigställer 85 ny studentlyor i Lambohov och ytterligare 20 i Ryd under hösten och kring årsskiftet.

– Det är en stor ökning historiskt sett, det var länge sen så här många studentbostäder färdigställdes ungefär samtidigt, säger Simon Helmér vd på Studenterbostäder AB.

Hur stor skillnad gör det här om ett år när studenter söker bostad?

– Det borde ge en viss effekt och förenkla för studenter att hitta bostad, men vi kommer behöva fortsätta bygga mer framöver, eftersom de flesta studenter trots allt bor på den vanliga bostadsmarknaden. Plus att vi tror att de internationella studenterna ändå kommer bli fler på universitetet efter corona, säger Simon Helmér.

Fler planerade projekt

Det finns även planer på runt 400 studentlägenheter till, bland annat i Ryd, Gotfridsberg och Lasarettsbacken.

– Vår förhoppning är att under 2021 få spaden i jorden kring något av projekten. Men det är inte klart med bygglov än. I Ryd är till exempel detaljplanen överklagade på grund av frågetecken kring flygbuller, säger Simon Helmér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet