Rekordsiffror att vänta för festival

Uppdaterad
Publicerad

Rollspel, anime, lajv och cosplay. Råkar några av dess aktiviteter ligga högt på att göra-listan är Linköpings universitet platsen att besöka under kommande dagar.

För Nordens största spel- och cosplayfestival intar nämligen Linköping med start idag.

– Vi kommer bli fler besökare än någonsin, alltså fler än 10 000 vilket är jättekul, säger Sindre Lind från NärCon Eventbyrå AB.

Festivalen äger rum i Linköpings universitets lokaler för åttonde året i följd.

– Vi har hittat en form för vår festival som verkligen funkar. Vi har hittat vår identitet, säger Sindre Lind.

Festivalen är en mötesplats för ungdomar med intressen inom spel och massa nördiga saker. Deltagarna har tillbringat hundratals timmar på sina dräkter och kommer tävla i hantverk och uppträdande.

– Vi är i grund och botten en mötesplats. Vi har en väldigt speciell stämning – något helt annat än Sweden Rock eller Bråvalla, säger Sindre Lind.

– Vi är mer som ett kollo med fokus på den sociala biten, lägger han till.

Vilken karaktär kommer vara den mest förekommande?

– Det varierar från år till år. Om ett spel eller en film gått väldigt bra är det vanligt att många väljer att klä sig som karaktärer därifrån. Men det är svårt att säga på förhand, säger Sindre Lind.

Vad är Cosplay:

Visa

Cosplay är en sammanslagning av orden “costume” och “play”. Ordet dök först upp i Japan men används överallt idag för att beskriva någon som har gjort en dräkt som liknar en karaktär från ett spel, en film, tv-serie eller annat. Det som skiljer en cosplay från en maskeraddräkt är att cosplays ofta är handsydda, och många cosplayare försöker inte bara efterlikna karaktären i utseende utan också beteende.

Källa: NärCon Eventbyrå AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer