Rekordmånga vildsvin fälldes på en och samma dag, enligt Tord Runervik, jaktledare för lördagens vildsvinsjakt i Linköping. Foto: TT/privat

Rekordstor vildsvinsjakt i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

En rekordstor vildsvinsjakt samordnades under lördagen i Linköping och jaktledaren tror att cirka 100 vildsvin sköts.

– Vi uppmanade alla jaktlag att gå ut att jaga idag eftersom vildsvinen rör sig över stora områden.

Vi har tidigare berättat om 95-åriga Tage Didriksson i Ljungsbro som spelar hög musik med sin radio för att försöka skrämma bort vildsvinen som bökar upp hans trädgård. Och djuren är också inblandade i många trafikolyckor.

Vildsvinen har ökat kraftigt de senaste åren och Svenska Jägareförbundet har därför föreslagit ett extra jakttryck på vildsvinsstammen i bland annat Östergötland.

Rekordstor jakt

Och den gångna helgen skedde en rekordstor samordnad jakt på just vildsvin i Östergötland.

– Vi måste bromsa tillväxten av vildsvin. Nu har vi haft flera milda vintrar som leder till att tillväxten har ökat väldigt mycket de senaste två åren. Det gäller att hitta en balansgång, säger Tord Runervik som var jaktledare för lördagens jakt.

Rör sig snabbt

Flera jaktlag samordnade jakten.

– Vildsvinen rör snabbt över stora områden. Det innebär att om man stöter i ett område så försvinner de snabbt ut till ett annat område. Därför är det bra om man samordnar jakten så att ett annat jaktlag kan ta vid och fortsätta, och det underlättar också om en hund följer efter ett vildsvin in i ett annat jaktområde, säger Tord Runervik.

Skjuter fem gånger så många

I det område som Tord Runervik jagade i var de 38 jägare och 5 hundförare som tillsammans sköt 24 grisar. Han har hittills fått in uppgifter från jaktlagen intill på totalt 43 skjutna vildsvin. Han bedömer att de skjuter ett 100-tal vildsvin under en sådan här samordnad jakt jämfört med kanske ett 20-tal under en vanlig lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.