Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur tänker en stadsträdgårdsmästare när årsmedeltemperaturen stiger och vi får extremare väderväxlingar? Hör Liselott Johansson i klippet. Foto: TT/Erik Johansen// SVT//Christian Zetterdahl

Värmerekord under 2020: ”Vi behöver tänka till när vi planterar växter”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året slogs värmerekord på de flesta håll i landet och på nationell nivå var 2020 det varmaste året som har registrerats, rapporterar SMHI.

Det här påverkar inte bara oss människor utan även våra djur och växter. Vi träffade Linköpings stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson för att höra hur hennes arbete har förändrats.

– Vi märker ju när det blir de här varma somrarna att det går åt mycket mer resurser till bevattning, framför allt till de nyetablerade träden, säger Liselott Johansson.

Det varmaste året hittills

Ny data från ett 100-tal av SMHI:s mätstationer visar att årsmedeltemperaturen i landet låg på mellan 2–3,5 grader över det normala under fjolåret. Och förändringarna med ett allt mildare klimat är här för att stanna enligt SMHI.

– Vädret är väldigt varierande och kommer så vara i framtiden. Vi kommer även i fortsättningen ha växlande varmare och kallare år, blötare och torrare, men tittar vi på alla vädertyper så ser vi den här uppvärmningen, så det är något vi har att vänta oss framöver, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

När på året har SMHI sett den största temperaturförändringen? Hör vad Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, svarar i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När på året har SMHI sett den största temperaturförändringen? Hör vad Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, svarar i klippet. Foto: Privat/ TT/ Johan Nilsson

Rätt växt på rätt plats

Som stadsträdgårdsmästare har Liselott Johansson börjat fundera mera när nya områden ska projekteras och nya växter ska planteras.

–Vill man att växterna ska stå länge måste vi tänka till lite så vi får rätt växt på rätt plats. Och när det gäller träd får vi kanske tänka mer framåt: Var står träden? Hur är klimatet här och hur påverkas de? säger Liselott Johansson. 

Hur tänker en stadsträdgårdsmästare när årsmedeltemperaturen ökar? Hör Liselott Johansson i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet