Foto: SVT

Rektor stoppar adventsfirande i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad
Rektorn för Tåby skola utanför Norrköping har stoppat det traditionella adventsfirandet på ortens kyrka för skolans elever.

I Tåby skola på Vikbolandet utanför Norrköping så har det enligt traditionen firats advent i kyrkan fredagen före första advent varje år. Men från i år är det stopp.

–Jag är ledsen. Jag vet att det är många som vill ha det som det alltid varit, säger Lars Linnarsson, kyrkoherde i Tåby och Dagsberg.

Hänvisar till lagen

Orsaken är att en förälder ifrågasatt varför barnen ska vara i kyrkan och hänvisat till lagtexten.

–Skolverket påbjuder att man ska utforma adventsfirandet så att alla kan delta. Och då såg jag för min inre syn en elev som inte kunde delta. Så då bestämde vi så att vi gör på det här viset istället, säger Björn Gagner, rektor för skolorna i Tåby och Dagsberg.

Sedan fyra månader tillbaka är det enligt lag inte tillåtet att utsätta elever för religiös påverkan. Men lagen säger ändå att det är okej att vara i kyrkan om tonvikten ligger på tradition och gemensam samvaro.

Går det att hålla en sådan här ceremoni i en kyrka utan att det blir religiöst?

–Nej. Det är ju en del av vårt kulturarv. Men vi har ju inte den här gudstjänsten för att värva medlemmar till svenska kyrkan, säger Lars Linnarsson.

Fritt fram i grannkyrkan

I samma rektorsområde ligger Dagsbergs skola och där är det fritt fram att traditionsenligt fira advent. Kyrkan bjuder nu i stället in föräldrar och barn i Tåby skola till ett frivilligt adventsfirande i kyrkan på kvällen den 4 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer